Vybíráme
30. 4. 2024, WEBREDAKTOR

Zpříjemněte si jarní chvíle s novými tituly z Hudebního oddělení Ústřední knihovny. Dubnové novinky se zaměřují na tři domácí publikace, jež se obracejí do hudební a taneční historie, každá odlišným způsobem.

Šárka a Jakub Janebovi: Dějiny hudby

Tvůrčí i manželský pár vydal knihu plnou původních ilustrací vlastním nákladem. Prostředky posbírali díky úspěšné crowdfundingové kampani na portálu Donio. Při tvorbě mysleli především na dětské čtenáře, ale nabídnout mají co i těm dospělým, pro které jsou odbornější knihy příliš nesrozumitelné či vizuálně nezajímavé. Kniha je vhodná i jako doplněk pro učitele hudebních škol. Na ploše 200 stran, z nichž 33 patří portrétům nejrůznějších skladatelů, se čtenáři v jasně strukturovaných kapitolách seznámí s hudbou od pravěku až po minimalismus. Ty nejmenší zájemce by mohly kromě ilustrací zaujmout básničky, větší děti dvojstrany zaměřené na informace a různorodé zajímavosti.

PŮJČTE SI

Gremlicová, Dorota: Tanec jako záliba

Kniha s podtitulem „Amatérské soubory scénického tance v českých zemích druhé poloviny 20. století“ nabízí komplexní pohled na zvolenou tématiku a zaplňuje tak bílé místo v taneční historiografii. Hovoří se zde o významu folklóru, o vztahu se státní mocí i o jednotlivých tanečních osobnostech, to vše je doplněno názornou fotografickou přílohou. Autoři kladou důraz na taneční skupiny a vnitřní dynamiku jejich fungování a také na jednotlivé přehlídky a soutěže, které hrály důležitou roli pro formování dané komunity. Stejný kolektiv autorů je také podepsán pod knihou Tanec jako záliba v regionech, který na problematiku nahlíží z jiného, geograficky podmíněného úhlu: Co kraj, to kapitola. Druhá jmenovaná publikace vznikla jako katalog k výstavě stejného názvu.

PŮJČTE SI

Barančicová, Svatava: 75 let Pražského jara

Zatímco Dějiny hudby se zaměřovaly na hudbu už od pravěku a Tanec jako záliba na půlstoletý vývoj, kolektivní monografie ze stáje významného hudebního festivalu se ohlíží především na posledních 15 ročníků Pražského jara, které popisuje kronikářským stylem. Některé kapitoly, třeba ty z pera muzikoložky Vlasty Reittererové, se obracejí i do vzdálenější minulosti při mapování předchůdců dnešního festivalu, tzv. Májových slavností. Dalšími tématy jednotlivých autorů a autorek jsou například: Proměňující se význam uvádění Mé Vlasti, pozoruhodní hostující umělci, mezinárodní soutěž Pražské jaro, tradice uvádění soudobých a přímo pro festival napsaných kompozic a v neposlední řadě i grafická podoba plakátů a publikací v proměnách času.

PŮJČTE SI

Připravil Jiří Slabihoudek, Hudební oddělení Ústřední knihovny

Mohlo by vás zajímat

Ilustrační obrázek Pixabay.com.