Vybíráme
2. 1. 2024, superadmin

Co čeká knihovnu v roce 2024? Virtuální realita i Franz Kafka.

Výběr z očekávání a plánů přináší tradiční novoroční souhrn. Praha vypsala výběrové řízení na post ředitelky/ředitele. Obhajovat svůj post se rozhodl i stávající ředitel Tomáš Řehák, kterému skončilo aktuální šestileté funkční období. Tomáš Řehák stojí v čele Městské knihovny v Praze (MKP) od roku 2002.

Rozumět médiím i technologiím

Také v roce 2024 budou knihovny plnit roli průvodců nástrahami a neklidnými vodami světa médií. Téma se v širší souvislosti objeví i v programu konference Do černého, která se zaměří na prohlubování (ne)důvěry mezi lidmi, v systém, instituce a demokracii. Konference se uskuteční 22. ledna 2024 v Ústřední knihovně.

www.mlp.cz/docerneho

Pokračovat bude knihovna v prozkoumávání technologií, které zásadním způsobem ovlivňují společnost. Jedná se zejména o virtuální realitu, která umožní převést služby a budovu Ústřední knihovny do prostředí, kde bude přístupná i těm, kteří by se do ní fyzicky podívat nemohli. Druhým cílem projektu podpořeného Fondy EHP je seznámit s technologií širokou veřejnost.

Aktivně se knihovna věnuje i možnostem využití umělé inteligence, oblastí zájmu je například akvizice knih, psaní literárních textů nebo příprava programů pro veřejnost.

www.mlp.cz/vr

Pobočky

Otevřením pobočky ve Velkém mlýně v červenci 2023 se počet poboček Městské knihovny v Praze rozrostl na číslo 46 plus dva bibliobusy. Zejména v okrajových částech Prahy své služby nabízejí místní knihovny zřizované příslušnou městskou částí. Dlouhodobou snahou je propojení knihoven do funkční sítě tzv. Metropolitní knihovny, která jednou umožní lidem využívat služby knihoven různých zřizovatelů (Praha a městské části).

Rok 2024 sice nepočítá s otevřením žádné nové pobočky, ale hodně se toho bude dít v oblasti příprav. Pokračovat budou přípravné práce na projektu pobočky Černý Most (Praha 14), která by měla být umístěna v polyfunkčním domě na Černém Mostě. Stavba by měla být dokončena v roce 2025.

Mohlo by vás zajímat

Spisovatel Franz Kafka zemřel před sto lety v červnu roku 1924. U připomínky Kafkova století nemůže knihovna chybět a dosah bude i mezinárodní díky spolupráci v rámci sítě UNESCO kreativních měst literatury. Součástí sítě je Praha součástí díky projektu Praha město literatury, který bude stát také za koordinací zapojení hlavního města do sítě ICORN (International Cities of Refuge Network). Jedná se o záchrannou síť měst, která nabízejí tvůrčí a životní azyl autorkám a autorům, jejichž svoboda je v jejich domovských zemích ohrožena. Podpis spolupráce Prahy a ICORN se předpokládá na jaře 2024.

www.prahamestoliteratury.cz

Fotografie Franze Kafky: AnonymousUnknown author (see File:Kafka.jpg), Public domain, via Wikimedia Commons.