Vybíráme
26. 4. 2024, WEBREDAKTOR

Výběr z květnových přednášek se zabývá zdravím a jeho vztahem k lidskému životu a společnosti v širokém slova smyslu.

Jaká témata si na přednáškách můžete vyslechnout? Například, zda do intimity a sexuality patří hravost a kreativita nebo, že pro zdraví je důležitá prevence, proto může být užitečná přednáška o samovyšetření prsů a varlat. Dalším přednáškovým okruhem jsou nemoci zažívacího systému z pohledu celostní medicíny. Lze si vůbec něco představit pod pojmem štěstí? I na to odpoví jedna z přednášek. Další zas pomůže s problémy s krční páteří. Bude možné si vyzkoušet tai-či, které se dnes považuje za druh zdravotní gymnastiky. Je dobré mluvit pravdu? I to bude jedním z témat. Květnové „kompendium" o zdraví zakončí povídání o mikroorganismech kolem nás, i o tom, proč bychom si to s nimi neměli rozházet.

Akce se konají na našich různých pobočkách. Adresu zjistíte kliknutím na jméno pobočky u konkrétní akce. Pokud je akce placené, je to uvedno přímo u samotné přednášky.

Intimní vztahy, sexualita a kreativita

Kde: Ústřední knihovna – MALÝ SÁL
Kdy: 6. 5. 2024 | 19:00
Vstupné: 60 Kč
KOUPIT VSTUPENKU
Jak oživit a zpestřit intimní vztah? Patří do intimity a sexuality hravost a kreativita? Jak si udržet dlouhodobý vztah, aby nám přinášel radost? Jak to mají muži a jak ženy v oblastech intimity a sexuality? Zeptejte se na všechno, co vás zajímá, můžete se kdykoli aktivně zapojit a ptát se, nebo si přednášku jen užívat jako posluchač. Přednáší Mgr. Lukáš Dastlík, psycholog s více než dvacetiletou praxí v psychoterapeutické poradně pro jednotlivce i páry.

Samovyšetření prsů a varlat

Kde: Ústřední knihovna – Klubovna
Kdy: 7. 5. 2024 | 17:00
Vstupné: zdarma
Přijďte si vyslechnout přednášku o samovyšetření prsů a varlat, s praktickým nácvikem na modelech. Samovyšetření zachraňuje životy. Je nenahraditelné v každém věku. Rakovina je vyléčitelná, objeví-li se včas. U mladých lidí je zjištění diagnózy obtížné. Samovyšetření je jednoduché a rychlé. Vyplatí se nezanedbávat vlastní tělo. Certifikované přednášející vám ukážou jak na to. Přednášku pořádáme ve spolupráci s organizací ALEN – sdružení žen postižených rakovinou prsu.

Nemoci zažívacího systému

z pohledu celostní medicíny

Kde: Ústřední knihovna – MALÝ SÁL
Kdy: 15. 5. 2024 | 17:00
Vstupné 60 Kč
KOUPIT VSTUPENKU
V posledních letech narůstá množství lidí, kteří mají nejrůznější zažívací obtíže. Náš zažívací systém je nejen zdrojem živin, trávení, metabolismu, ale i imunitních funkcí. To znamená, že jeho důležitost je pro naše zdraví velmi podstatná. Co můžeme udělat v léčbě i prevenci našeho trávicího systému a celého našeho organismu? Na to odpoví přednáška MUDr. Vladimíry Strnadelové a Jana Zerzána.

Mysl jako klíč ke štěstí

Kde: Petřiny – Sál Petřiny
Kdy: 15. 5. 2024 | 19:00
Vstupné: 60 Kč
KOUPIT VSTUPENKU
Všechny živé tvory spojuje touha po štěstí, které si obvykle spojujeme s příznivými životními okolnostmi a situacemi. Na přednášce se podíváme na to, co si lze pod pojmem štěstí vůbec představit, kudy se ubírat při jeho hledání a zda lze vůbec najít. Díky jednoduchým mentálním cvičením si vyzkoušíte základy práce s vlastní myslí a také to, jaký má mysl vliv na naše prožívání: jógová introspekce, buddhistický řetězec podmíněného vznikání, diferenciace vědomí dle C. G. Junga, současná psychologie. Přednáší František Lomský.

Když zlobí krční páteř

Kde: Prosek
Kdy: 21. 5. 2024 | 16:30
Vstupné: zdarma
Krční páteř člověka dnešní doby je zodpovědná za více chronických potíží i definovaných nemocí, než je v obecném povědomí veřejnosti. Současně je tato část těla velmi dobře zvenčí přístupná neškodným fyzikálním, respektive nelékovým a neoperativním terapiím, jako jsou masáže, baňkování, akupunktura, individuálně nastavená fyzioterapie. Tyto postupy ve svém souhrnu mohou „přes krční páteř“ bez vedlejších účinků významně zmírnit různé dlouhodobé potíže a zvýšit pocit zdraví. Přednáší MUDr. Rudolf Zemek.

Tai-či jako rehabilitační cvičební sestava

Kde Petřiny
Kdy: 23. 5. 2024 | 17:00
Vstupné: zdarma
Fyzioterapeut Vladimír Masopust vás na přednášce seznámí s praktickými ukázkami tai-či. Systém cvičení tai-či vychází z více jak tisícileté tradice čínských bojových umění a taoistické filozofie. Více než bojovým uměním je však tai-či v dnešní době spíše specifickým druhem zdravotní gymnastiky. Toto relaxační cvičení je fyzicky nenáročné a vyhovuje adeptům všech věkových skupin. Tai-či může být vhodným doplňkem rehabilitační léčby některých poúrazových a pooperačních stavů, psychosomatických onemocnění a chronické bolesti.

Pravda v lásce

Kde: Ústřední knihovna – MALÝ SÁL
Kdy: 23. 5. 2024 | 19:00
Vstupné: 60 Kč
KOUPIT VSTUPENKU
Lež se plíživě etablovala jako tolerovaný komunikační prostředek. Přináší rozpad demokracie a směřování k diktatuře nejen ve společnosti, ale i v partnerských vztazích. Pravda bolí, ale bez ní přestává existovat zázemí, jistota, důvěra, pocit smyslu a láska sama. Přednáší PhDr. Patricie Anzari, CSc.

Mikroorganismy kolem nás

Kde: Ústřední knihovna – MALÝ SÁL
Kdy: 29. 5. 2024 | 19:00
Vstupné: 60 Kč
KOUPIT VSTUPENKU
Známe své spolubydlící? Mikrobiom a my. Mikroorganismy kolem nás aneb povídání o tom, proč bychom si to s nimi neměli rozházet. Nikoho nepřekvapí, že mikroorganismy jsou všude kolem nás i v nás. Bez nich bychom byli ve větších nesnázích, než jen že bychom si nedali náš národní nápoj a místo nadýchaného chleba bychom jedli tvrdé placky. Přednáší Mgr. Petra Vídeňská, Ph.D., Mendelova univerzita v Brně.

Mohlo by vás zajímat

Ilustrační obrázek v perexu: Pixabay.com, ostatní obrázky archiv přednášejících.